fbpx
Santurtzi logo

Sardinak txingarretan

Ezagutu nola egin sardinak plantxan, Santurtziar erara, hatzak miazkatuko dituzun. Hamarreko sardinak!

Hemen ikasiko duzu zelan egin sardinak txingarretan, Santurtzin prestatzen diren bezala. Ikusiko duzu, hatzak miazkatzeko modukoak dira.

Kantauri itsasoan ez dira urte osoan egoten. Denboraldia ekainean hasi eta azaroan amaitzen da, baina gozo-gozoenak Karmengo jaien bueltan arrantzatzen dira, uztailaren erdi aldean.

Sardinak freskoak direnean, zilar kolore distiratsua dute, begi argiak eta odolik ez. Gainera, gorputza tente eta zakatzek kolore gorri bizi-bizia izaten dute.

Harrapatu eta bizpahiru egunera freskotasuna galtzen dute, eta kiratsa darie.

Osagaiak

  • Sardina freskoak eta kalitatezkoak, ez oso handiak eta ez oso txikiak.
  • Gatz lodia


Prestaketa

Lehenengo eta behin, txingarrak prestatu behar dira.

Txingarrik onenak egurrezkoak dira, baina batzuetan ez da erraza inguruan izatea eta ikatz begetala erabili behar da.

Sua piztu, eta garrei indarra galtzen utziko diegu, txingarrak soilik geratu arte. Garrik bada, edo txingarra ez badago nahiko “heldu”, apur batean itxaron beharko dugu; bestela, garra atera eta sardinak erre daitezke eta.

Sardinak osorik prestatuko ditugu, garbitu barik eta ezkatak kendu barik, txingarretan dauden bitartean haragia babes dezaten. Gatza botako diegu.

Paila (horrelaxe deitzen zaie Santurtzin arranparrilei) ikatz-txingarretatik oso gertu jarriko dugu eta sardinak lerroan bere gainean.

Sardinen isatsa txigortzen hasten denean, jateko prest egongo dira. Alde bietatik gatz lodia bota eta ogi-xerra baten gainean aterako ditugu.

Prestatu berri jan behar dira eta jakina, eskuekin. Alde batetik burutik helduz eta bestetik sardinaren trontzoaren zati bat. Zuzenean ahora eta euren zapore paregabea gozatzera.

Txakolinarekin janda askoz ere gozoagoak dira (JD Bizkaiko Txakolina”).

Erlazionatutako argitalpenak

Santurtzi, casa torre

Casa Torre Jauregia. Harribitxi bat Santurtzi erdian. 

Santurtzin ibiliko gara eta Casa Torre jauregira hurbilduko gara. Interes Kulturaleko Ondasunizendatu zuen 2011ko urriaren 6an.
Santurtzi

GURE HERRIAREN ITSAS-IRAGANEAN ZEHAR

Inoiz ez da hain erraza izan Bizkaiko arrantza-portu tradiziorik handienetako baten itsas esentzia hautematea, Santurtzirena alegia.
Food truck Santurtzi

Food Truck Santurtzin

Apirilaren 8an berriro izango da gurean Food Truck Santurtzi. Nazioarteko azoka gastronomikoa asteburu osoan, eta hainbat jarduera gozatzeko.