fbpx
Santurtzi logo

Sardinak txingarretan

Ezagutu nola egin sardinak plantxan, Santurtziar erara, hatzak miazkatuko dituzun. Hamarreko sardinak!

Hemen ikasiko duzu zelan egin sardinak txingarretan, Santurtzin prestatzen diren bezala. Ikusiko duzu, hatzak miazkatzeko modukoak dira.

Kantauri itsasoan ez dira urte osoan egoten. Denboraldia ekainean hasi eta azaroan amaitzen da, baina gozo-gozoenak Karmengo jaien bueltan arrantzatzen dira, uztailaren erdi aldean.

Sardinak freskoak direnean, zilar kolore distiratsua dute, begi argiak eta odolik ez. Gainera, gorputza tente eta zakatzek kolore gorri bizi-bizia izaten dute.

Harrapatu eta bizpahiru egunera freskotasuna galtzen dute, eta kiratsa darie.

Osagaiak

  • Sardina freskoak eta kalitatezkoak, ez oso handiak eta ez oso txikiak.
  • Gatz lodia


Prestaketa

Lehenengo eta behin, txingarrak prestatu behar dira.

Txingarrik onenak egurrezkoak dira, baina batzuetan ez da erraza inguruan izatea eta ikatz begetala erabili behar da.

Sua piztu, eta garrei indarra galtzen utziko diegu, txingarrak soilik geratu arte. Garrik bada, edo txingarra ez badago nahiko “heldu”, apur batean itxaron beharko dugu; bestela, garra atera eta sardinak erre daitezke eta.

Sardinak osorik prestatuko ditugu, garbitu barik eta ezkatak kendu barik, txingarretan dauden bitartean haragia babes dezaten. Gatza botako diegu.

Paila (horrelaxe deitzen zaie Santurtzin arranparrilei) ikatz-txingarretatik oso gertu jarriko dugu eta sardinak lerroan bere gainean.

Sardinen isatsa txigortzen hasten denean, jateko prest egongo dira. Alde bietatik gatz lodia bota eta ogi-xerra baten gainean aterako ditugu.

Prestatu berri jan behar dira eta jakina, eskuekin. Alde batetik burutik helduz eta bestetik sardinaren trontzoaren zati bat. Zuzenean ahora eta euren zapore paregabea gozatzera.

Txakolinarekin janda askoz ere gozoagoak dira (JD Bizkaiko Txakolina”).

Erlazionatutako argitalpenak

Food truck Santurtzi

Food Truck Santurtzin

Apirilaren 8an berriro izango da gurean Food Truck Santurtzi. Nazioarteko azoka gastronomikoa asteburu osoan, eta hainbat jarduera gozatzeko.

Hiriko artea Santurtzin Keroren eskutik

Kero Santurtziko graffiti- eta mural-egile baten tag edo sinadura da, ume-umetatik ordu luzez marrazkigintzan aritu dena.

BLG/BORSIG-12 lokomotorra

Gure eskualdeko burdinaren industriaren jatorria topatzeko Garai Modernoa hasi aurretiko bost edo sei mende egin behar dugu atzera.

EMAN IZENA GURE BULETINEAN

Jaso gure berriak e-mailez

Ez galdu Santurtzin gozatu ditzakezun ekitaldi, jarduera eta esperientziei buruzko berriak.

Aprobetxatu gure deskontuak afari, erosketa edo ostatuetarako, eta irabazi sariak gure lehiaketa eta zozketekin.

Hori guztia Santurtzin ezin hobeto pasatzeko.

Santurtzi logo

Itsas zaporea


Santurtzik itsasoaz eta mendiaz, hiriko jarduerez eta naturaz gozatzeko, sasoiko arrainik onenak dastatzeko, txingarretan egindako sardina goxoak dastatzeko eta pintxo gozoak dastatzeko aukera ematen du.

Bizkaian zurezko arrantza-itsasontzietan geratzen den azkenetakoa ere bisitatu ahal izango duzu, bai eta Itsasoa Museoa ere. Bertan, gure esentzia eta itsas arima ezagutuko dituzu, eta antzeztutako arrain enkanteetara joan zaitezke.

Edo, nahiago baduzu, senti ezazu balea bat zugandik metro gutxira, eta hunkitu zure bizitzan izango duzun esperientzia onenetako batekin.


Itsasoratu gure belaontzi-irteerekin, edo alokatu espazio bat zure musika-emanaldirako edo zure elkarterako.


Etorri Santurtzira, itsas-zaporea duen herri eder eta abegitsu bat izango duzu zain.